Implantológia

   Egy, több vagy akár az összes fog elvesztése esetén is, a jelenleg legjobb fogpótlási megoldás az implantátumokra készített fogpótlás.

 Az implantációs pótlás néhány előnye a többi pótláshoz képest:
 
 • Megvédi a szomszédos egészséges fogakat,  hiszen nem kell azokat lecsiszolni a fogpótlás készítéséhez.
 • Megtartja a csontot.
 • A páciens nemcsak fogakat kap, hanem egy új, az előzőnél jobb életminőséget.Önbizalma vissztér, szorongás nélkül tud beszélni, felszabadultan mosolyoghat, nevethet!
 • Teljes fogsort viselőknél pedig az általános egészségi állapot javul, ismét meg tud rágni mindent, vitaminokban és értékes tápanyagokban gazdag ételeket.
 •     Az implantációs pótlások élettartama nagyon hosszú lehet. Ismeretes 40 éve szájban lévő és jól működő implantációs pótlás is.

 

Az implantológia folyamatos fejlődésének köszönhetően ma már lehetőség van arra, hogy több féle anyagból készült implantátum közül választhassunk.

 • Titánból: A titán már több mint negyven éve jól bevált anyag. A beültetett implantátumok 99% ebből az anyagból készül.
 • Titánból és cirkóniumdioxidból: A Straumann cég által ROXOLID néven forgalomba hozott titán -cirkóniumdioxid ötvözetből készített implantátumok fizikai tulajdonságai jobbak, ezáltal kisebb átmérőjű implantátumok is képesek ugyanakkora terhelés elviselésére. Ez azonban még ugyanúgy fémes tulajdonságokkal bír, mint a tiszta titánból készült implantátum.
 • Cirkóniumdioxidból: Ez már fémes tulajdonságokat nem mutat, tehát fémmentes. Az anyaga pontosabban Cirkóniumdioxid, 3-5% Yttriumoxid, és kb 20% Aluminiumoxid az utóbbi két anyagot a fizikai tulajdonságok javítása miatt kellett hozzáadni.

Amikor a titán helyett a fémmentes cirkóniumot választunk a leendő implantátumunk anyagául, akkor a nagyon jó helyett - bizonyos szempontok alapján - egy még jobbat választunk.

 

 Döntő érv lehet a cirkónium implantátum mellett, hogy e körül nem alakul ki implantátum körüli gyulladás, ez csak a titán anyagú implantátumoknál alakul ki. Az implantátumok elvesztésének fő oka az implantátumok körüli gyulladás - a nem megfelelő szájhigiénia miatt. Az implantátumkörüli gyulladások kezelése sajnos még nem megoldott, nem alakult ki konszenzus a biztosan sikeres módszerekről.

Rendelőnkben többféle cirkónium és természetesen a jól bevált titán anyagú implantátumokat ültetünk be. 

 

 • Denti Cirkónium implantátumok
A foghiányok helyére beültetett cirkónium implantátumok röntgenképe

A cirkónium implantátum csonkja a rágósík felől
A cirkónium implantátumok csonkjai a szájban
Az elkészült cirkónium koronák a szájban

   
 • Újdonság! Már rendelőnkben is elérhető a prémiumkategóriájú, svájci minőségű és gyártású Zeramex kétrészes cirkónium-dioxid implantátum.

  Továbbá elérhető a szintén prémiumkategóriás svájci Straumann cég által gyártott Straumann Pure egyrészes kerámia implantátum is.

 • Az implantátum csúcstechnológiával készült, és megfelel a legmagasabb esztékai, technikai és minőségi elvárásoknak is. 

kétrészes kerámia implantátum

 Bővebben a cirkónium implantátumokról

 • Straumann implantátumrendszer
Straumann Bonelevel implantátumok az alsó állcsontban röntgen kép
Straumann Bonelevel implantátumok a gyógyult íny képe

Straumann Bonelevel implantátumokra készített kész koronák


Tovább a hivatalos
Straumann honlapra

       Az implantátumok hosszú távú sikeressége négy pilléren nyugszik, ezek közül három az orvosi oldalhoz tartozik: gondos tervezés, hasonlóan gondos sebészi beültetés, és végül a precíz, pontos pótláskészítés. A negyedik tényező a gondos szájhigiénia, amelyet a páciensnek kell biztosítani.
 
 A páciensek feladata gondos szájhigiénia fenntartása, a rendszeres fogorvosi kontrollokon való részvétel, az esetleges professzionális szájhigiéniás tisztítással, röntgenkontrollal egybekötve. Dohányzó páciensnél a dohányzás elhagyása. Általánosan pedig a szervezet immunrendszerének erősítése, az antioxidáns-szint növelése, zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása, vitaminok és nyomelemek szedése.
 

   Az
implantációs pótlások ápolása
Az implantátumok egészséges állapotának megtatása érdekében a leglényegesebb az implantátum ínyszéli részének tisztán tartása és a lepedék eltávolítása. Ehhez egyszerű fogkefén kívül a hozzáférésnek és a pótlás felépítésének megfelelően kis fejű fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem, illetve speciális merev befűzőrésszel ellátott fogselyem a hidak alatti területek megtisztításához (ilyen például a superfloss fogselyem) szükséges. Az implantátumok ápolásánál a szájzuhanykészülék használata tilos, mert  az erős vízsugár az implantátum nyakánál bepréseli a baktériumokat az ínybe, és ott gyulladást vált ki, amely az implantátum gyors elvesztését is okozhatja.
Egy, több vagy akár az összes fog elvesztése esetén is, a jelenleg legideálisabb fogpótlási megoldás az implantátumokra készített fogpótlás.
 
A fogászati implantátum az állcsontokba beültetett titán vagy újabban cirkóniumból is készített, a foggyökér formájára kissé vagy kevéssé hasonlító, nagyjából kúpos-hengerszerű, az esetek nagy részében menetes forma, amelyhez hozzá lehet rögzíteni a fog koronai részét, hídpillért, illetve bizonyos esetekben a kivehető fogsort rögzítő elemeket, illetve magát a kivehető fogsort.
 
Rendelőnkben az Ankylos, Straumann, és a Zimmer típusú titán implantátumokat illetve a Denti cirkónium anyagú implantátumait ültetjük be.
 
Az implantációs pótlások néhány előnye a többi pótláshoz képest:
 
-Megvédi a szomszédos egészséges fogakat - hiszen nem kell azokat lecsiszolni a fogpótlás készítéséhez.
-Megtartja a csontot – mert ahol nincs se fog, se implantátum ott az állcsontok elsorvadnak felszívódnak.
-Implantációs pótlás készítése esetén a páciens nemcsak fogakat kap, hanem egy új, az előzőnél jobb életminőséget is – felszabadultan mosolyoghat, nevethet, önbizalma visszatérhet, szorongás nélkül beszélhet.
-Teljes fogsort viselőknél pedig az általános egészségi állapota is jobb lesz - mivel ismét megehet mindent, nemcsak könnyen elrágható, szénhidrátokban és zsírokban gazdag, ámde vitaminokban és nyomelemekben szegény táplálékokat, amelyektől – bizonyítottan - lassan beteggé válhat.
 
 
Az implantációs pótlások élettartama nagyon hosszú lehet. Ismeretes 40 éve szájban lévő és jól működő implantációs pótlás is (pedig az a pótlás, az akkori idők elméleti szintjének megfelelő tudás alapján készült.).
Az implantátumok hosszú távú sikeressége négy pilléren nyugszik, ezek közül három az orvosi oldalhoz tartozik: gondos tervezés, hasonlóan gondos sebészi beültetés és végül a precíz, pontos pótláskészítés. A negyedik tényező a gondos szájhigiénia, amelyet a páciensnek kell biztosítani. Bármilyen csodálatos pótlást is készítünk, ha az implantátum nyálkahártyát érintő szélénél, lepedék ételmaradék marad, ott hamarosan, ínygyulladás alakul ki, fogkő keletkezik, amely a mélybe terjed és előbb elpusztítja a hámtapadást, majd ezután az implantátum csont kapcsolatot. A csontos kapcsolat pusztulása pedig - egy idő után - az implantátum kilazulásával és elvesztésével fog járni.
 
A páciensek feladata az implantátciós pótlások hosszú távú sikerességének biztosítása érdekében szükséges, a gondos szájhigiénia fenntartása, a rendszeres fogorvosi kontrollokon való részvétel, az esetleges professzionális szájhigiéniás tisztítással, röntgenkontrollal egybekötve. Dohányzó páciensnél a dohányzásról való leszokás megkísérlése. Általánosan pedig a szervezet immunrendszerének erősítése, az antioxidáns szint növelése, zöldségek, gyümülcsök rendszeres fogyasztása és vitaminok és nyomelemek szedése.
 
Az implantációs pótlások ápolása: A leglényegesebb az implantátum ínyszéli részének tisztán és lepedékmentesen tartása, ehhez egyszerű fogkefén kívül a hozzáférésnek és a pótlás milyenségének megfelelően kis fejű fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem, illetve speciális merev befűzőrésszel ellátott fogselyem a hidak alatti területek megtisztításához (ilyen például a superfloss fogselyem) szükséges. Ami tilos implantátumokápolásánál az a szájzuhanykészülék használa